temat wybrany: kiedy zrobić syrop z czarnego bzu

Kiedy zrobić syrop z czarnego bzu?

Czarny bez to roślina, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Właśnie dlatego warto zrobić z niej syrop, który pomoże nam przetrwać okres chorobowy. Kiedy najlepiej zrobić ten syrop?

Najlepiej zbierać owoce czarnego bzu na początku jesieni, gdy są już dojrzałe. Najlepiej wybierać owoce, które są ciemne, ale jeszcze nie zgniłe. To w tym momencie owoce czarnego bzu zawierają najwięcej witaminy C i flawonoidów, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest bardzo proste. Najpierw należy umyć owoce i oddzielić je od gałązek. Następnie włożyć je do garnka i zalać wodą, tak aby owoce były przykryte. Gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż owoce staną się miękkie.

Następnie należy przecedzić owoce przez sito, tak aby pozbyć się pestek i skórki. Do przecedzonego soku dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Można dodać również sok z cytryny, który nada syropowi charakterystycznego smaku i poprawi jego trwałość.

Gotowy syrop należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Można go stosować jako dodatek do herbaty, ale również jako środek na kaszel czy ból gardła.

Warto więc wykorzystać owoce czarnego bzu na jesieni i przygotować z nich syrop, który będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy i pomoże nam w okresie chorobowym.

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: kiedy zrobić syrop z czarnego bzu

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne wpisy

0
Would love your thoughts, please comment.x

Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.
Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.

Hot daily news right into your inbox.