„Złoty dar bogów”, tak mieszkańcy Indii od czasów starożytnych nazywali kurkumę i mieli ku temu powody. Ta pikantna przyprawa jest używana od tysięcy lat w kuchni, w życiu codziennym, sztuce uzdrawiania, a nawet w praktykach duchowych. Kurkuma jest niezmiennym atrybutem najświętszych obrzędów i świąt religijnych. Jest szeroko stosowany w kosmetologii, przemyśle spożywczym i wielu innych dziedzinach.
Kurkuma pozyskiwana jest z korzenia rośliny z rodziny imbirowatych o tej samej nazwie. Jest to piękny kwitnący krzew o wysokości około metra, ozdobiony dużymi zielonymi liśćmi. Ze względu na dekoracyjność kurkuma jest doceniana przez projektantów krajobrazu i ogrodników-amatorów.
Spis Treści
Lecznicze odmiany kurkumy
Znanych jest około 90 gatunków tej rośliny, ale tylko 4 są wykorzystywane jako surowce lecznicze.
- Curcuma longa – służy do przygotowywania pikantnych mieszanek, np. curry. Oprócz przydatności w kuchni ma szerokie zastosowanie w kosmetologii i medycynie.
- Kurkuma aromatyczna – nie jest tak ostra jak kurkuma długa. Posiada delikatny, harmonijny smak, za co jest wysoko ceniona przez cukierników. Nadaje wypiekom piękny żółty kolor. Często stosowana jako jako naturalny barwnik przy produkcji margaryny, masła, śmietanki, sera, gdzie jest oznaczona jako dodatek E 100.
- Curcuma zedoaria – służy do robienia nalewek, likierów, koktajli. W przeciwieństwie do poprzednich odmian produkowany jest nie w postaci proszku, ale w postaci suszonych plastrów całego korzenia.
- Curcuma okrągła – uprawiana jako źródło skrobi.
Aby zrozumieć, jak przydatna dla organizmu jest kurkuma, należy wziąć pod uwagę jej skład. Przede wszystkim zawiera cenny polifenol, czyli kurkuminę, która nadaje przyprawie intensywnie żółty kolor. Składnik ten pomaga kontrolować poziom cholesterolu, chroni naczynia krwionośne przed objawami miażdżycowymi i działa przeciwzapalnie.
Korzyści kurkumy dla naczyń krwionośnych
Kurkuma w połączeniu z witaminami C i K pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych. Takie elementy są przydatne nie tylko dla układu krążenia. Zwiększają również skuteczność leczenia astmy, różnych typów miażdżycy i łuszczycy.
Jakie są korzyści kurkumy dla mózgu?
W przypadku zbawiennych korzyści dla naszego mózgu należy wspomnieć o chorobie Alzheimera, która ostatecznie prowadzi do atrofii mózgu i upośledzenia funkcji poznawczych u osób nią dotkniętych. Naukowcy przeprowadzili szereg badań na zwierzętach, które przyniosły obiecujące wyniki. Okazało się, że kurkumina podawana myszom dożylnie przenika przez barierę krew-mózg i zapobiega spadkowi funkcji poznawczych.
Badania regeneracji neuronów, opublikowane w 2018 roku, potwierdzają właściwości kurkuminy:
- Substancja zapobiega gromadzeniu się białka Aβ (beta-amyloidu) w mózgu, stymuluje jego wydalanie.
- Zwiększa stężenie glutationu, silnego przeciwutleniacza, który może spowolnić starzenie się komórek mózgowych.
- Zatrzymuje reakcje oksydacyjne, a także neutralizuje procesy zapalne.
Korzyści z kurkumy dla mężczyzn
Badania wykazały również iż kurkuma jest to bardzo przydatna przyprawa dla mężczyzn. Amerykańscy naukowcy z Rutgers Institute w New Jersey przeprowadzili badania, które wykazały skuteczność stosowania kurkumy na zapalenie gruczołu krokowego. Ponadto substancja ta pomaga zapobiegać rozwojowi raka prostaty.
Jaki wpływ ma kurkuma na przewód pokarmowy i zwalczanie pasożytów?
Kurkuma była stosowana w leczeniu zaburzeń jelitowych od czasów średniowiecznych Indii. Lekarze stosowali proszek w leczeniu wzdęć, biegunki, kolki jelitowej. Współczesna nauka potwierdza skuteczność tej przyprawy w leczeniu chorób przewodu pokarmowego z uwagi na fakt, iż kurkuma:
- Łagodzi stany zapalne w żołądku i jelitach. W niektórych przypadkach kurkuma działa nawet lepiej niż syntetyczne antybiotyki.
- Walcz z zapaleniem pęcherzyka żółciowego i pomaga w udrażnianiu dróg żółciowych.
- Oczyszcza wątrobę, poprawia skład krwi. Woda z kurkumą jest popularnym lekarstwem na wątrobę nie tylko wśród zwolenników tradycyjnej medycyny.
Cineol i tumeron, czyli substancje czynne wchodzące w skład kurkumy pomagają oczyścić organizm z robaków i innych pasożytów. Z powodzeniem hamują również wzrost patogennej mikroflory, działają przeciwzapalnie.
Tą książkę czytałam właśnie w Tatrach , specjalnie sobie ją odłożyłam na tatrzański urlop.